Statystycznie co piąta osoba zaczynająca pracę w gastronomii lub hotelarstwie tylko sezonowo, wiąże się z tym sektorem gospodarki na wiele lat. Sektor HoReCa szczególnie w miejscowościach turystycznych rozwija się bardzo dynamicznie, a zarówno hotele jak i restauracje czy biura podróży rekrutują pracowników nie tylko „na wakacje”, ale i na wszystkie miesiące w roku. – Na dodatek widoczne jest, że zarówno hotelarstwo jak i gastronomia płaci swoim pracownikom coraz więcej – mówi Anna Sudolska, ekspertka rynku pracy. Sektorowi HoReCa poświęciliśmy szósty odcinek programu „Zmieniamy zawód”.
„Przypadek stał się moim sposobem na życie”
Szymon Kaczmarek przez wiele lat pracował jako dziennikarz, ale interesowała go także turystyka. Jak mówi „wysyłał” znajomych i przyjaciół na wycieczki i zawsze stanowił dla nich źródło informacji na temat konkretnych miejsc. W czasie pandemii postanowił zmienić swoje życie i na stałe związać się z branżą, która była jego pasją.
- Zawsze interesowałem się turystyką. Czekałem na moment, kiedy będę mógł dzielić się z innymi moją pasją. W czasie pandemii musiałem przemyśleć swoje życie i wybrać sektor działania, który będzie dla mnie najbardziej optymalny. Bardzo dobrze, że pracowałem w usługach już wcześniej. Zaczynając pracę w turystyce byłem gotowy na prowadzenie swojej firmy – mówi Szymon Kaczmarek.
Amanda Gzowska pracowała w handlu. Hotelarstwo pojawiło się w jej życiu nagle i pochłonęło ją bez reszty.
- Fascynował mnie zawsze kontakt z klientem. Pomaganie, sprzedaż, relacje. Po roku pracy w lokalu usługowym zaczęłam pracę w hotelu i nie ukrywam, że ten przypadek stał się moim sposobem na życie. Opieka nad gościem, poznawanie ludzi, rozmowy w innym języku, codzienny rozwój. To jest naprawdę mega sprawa – mówi Amanda.
Podobnie było z Sylwią Małolepszy, która w gastronomii pojawiła się przypadkowo i mimo ukończenia studiów z zakresu logistyki to wciąż pracuje w gastronomii, ale pnie się po kolejnych szczeblach awansu zawodowego.
- To nie jest łatwa praca, ale daje dużo radości i satysfakcji. Czasem jest stres, czasem klienci nie doceniają naszej pracy, czasem trzeba zostawać po godzinach i jest presja czasu. Nie mniej gastronomia wciąga i jak ktoś lubi pracę w zespole to świetnie się odnajdzie. To jest szkoła życia, więc studentom polecam najbardziej – mówi Sylwia Małolepszy.
Polska Fundacja Przedsiębiorczości pomaga sektorowi HoReCa
Sektor HoReCa został mocno dotknięty w czasie pandemii COVID-19. Upadło wiele hoteli i restauracji. Wiele obiektów do dzisiaj boryka się z konsekwencjami strat poniesionymi w latach 2020-2022. Kiedy w Polsce pojawiły się pieniądze z Krajowego Planu Odbudowy oczywiste stało się, że sektor HoReCa będzie jednym z tych, który może stać się beneficjentem środków.
Administratorem funduszy HoReCa Pomorze jest Polska Fundacja Przedsiębiorczości.
- Program jest skierowany do sektora MŚP działającego w kulturze, turystyce, gastronomii i hotelarstwie. Firmy mogą uzyskać dofinansowanie na prowadzenie działań inwestycyjnych i podnoszenie kwalifikacji pracowników. Zainteresowanie programem jest bardzo duże. Pieniądze mogą być wydatkowane właśnie w celach inwestycyjnych, rozwojowych, dywersyfikacje i rozszerzanie działalności. Nabór do programu zamknięty zostanie 18 czerwca. O dofinansowanie mogą starać się firmy, które zostały najbardziej poszkodowane w czasie pandemii COVID-19 – mówi Maria Czerniecka, koordynatorka projektu HoReCa Pomorze.
Spodziewamy się, że wiele firm z Pomorza Zachodniego będzie beneficjentami środków w ramach programu HoReCa. Nie da się ukryć, że to właśnie w województwie zachodniopomorskim w ostatnich latach turystyka rozwija się bardzo szybko.
„Jeżeli ktoś nie lubi pracować z ludźmi, to w sektorze HoReCa będzie mu trudno”
Eksperci formatu „Zmieniamy zawód” nie mają wątpliwości, że praca w turystyce, gastronomii czy hotelarstwie coraz częściej jest nie tylko sposobem na pracę sezonową, ale i na stałe zatrudnienie na coraz lepszym poziomie finansowym.
- W sektorze HoReCa jest zapotrzebowanie na pracowników sezonowych, ale jest to branża, która coraz częściej poszukuje pracowników całorocznych. Zauważamy, że wynagrodzenia pracowników w gastronomii i hotelarstwie rosną i w sezonie wakacyjnym w kurortach można zarobić naprawdę bardzo duże pieniądze – mówi Anna Sudolska, ekspertka rynku pracy. – Branża HoReCa po pandemii odbudowuje swoje struktury. Więc rekrutacji jest mnóstwo, szczególnie w czerwcu – dodaje Anna Sudolska.
Dobry pracownik sektora HoReCa musi lubić kontakt z ludźmi. Pożądana jest także znajomość języków obcych.
- Jeżeli ktoś nie lubi pracować z ludźmi, to w sektorze HoReCa będzie mu trudno. To praca bazująca na relacjach, na uśmiechu, na ciągłym kontakcie z klientem – mówi Elżbieta Stelmach, trenerka biznesu i ekspertka Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości.
Program „Zmieniamy zawód” to wspólny projekt Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości oraz portalu wSzczecinie.pl. Kolejne odcinki zobaczycie już po wakacjach.